Становлення системи навчання рухових дій (історико-педагогічний аналіз) - Арзютов, Г.; Arziutov, H. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2011)
У цій статті подано історико-педагогічний аналіз становлення системи навчання рухових дій упродовж XIX–XXІ ст. Розглянуто принципи й положення теорії діяльності; теорії побудови рухів; теорії керування засвоєнням знань, формуванням дій і понять; основи теорії дидактики з її принципами. Усі вони в єдиній методологічній концепції теорії навчання рухових дій, спираючись на принципи системного підходу забезпечують високий рівень практичної ефективності навчання в галузі фізичної культури й спорту. The article shows a historical and pedagogical analysis of the formation of learning motive skills throughout XIX–XXІ century. The article suggests the principles and propositions of activity analysis; the theory of motion formation, the theory of knowledge assimilation, of action and concept formation; the theory of didactics with its principles. They are all in a single methodological concepts of the learning motive skills based on the principles of the systematic approach, provide the high level of practical effectiveness of teaching in the field of physical culture and sports.
The Formation of Learning Motive Skills (Historical and Pedagogical Analysis).
Keywords: навчання через наслідування; залежність засвоєння від частоти повторення; принцип “зворотного зв’язку”; умовні рефлекси; поняття динамічного стереотипу; рефлекторне кільце; теорія рівнів; механізм сенсорних корекцій; корковий динамічний стереотип; поняття “акцептора дії” та “зворотної аферентації”; теорія “оперантного рефлексу”; принцип єдності психіки й діяльності; теорія діяльності; теорія поетапного формування дій і понять; керування процесом засвоєння знань; феномен єдності стабільності й варіативності рухової дії; learning through inheritance; learning dependence on repetition frequency; principle of “feed-back”; conditional reflexes; the concept of dynamic stereotype; reflex ring; theory of levels; mechanism of sensory corrections; subereous dynamic stereotype; concept “acceptor of action” and “reverse afferentation”; theory of “operant reflex”; principle of psyche and activity unity; theory of activity; theory of the phased formation of actions and concepts; control process of knowledge mastering; the phenomenon of stability and variation unity of motive action