Роль інформаційної аналітики у розвитку сучасного інформаційного простору України - Корнієнко, Ангеліна Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі комплексно досліджено роль інформаційної аналітики у формуванні та розвитку сучасного інформаційного простору України в умовах цифрової трансформації суспільства та російсько-української війни. Розглянуто еволюцію інформаційно-аналітичної діяльності в контексті розвитку інформаційного суспільства – від традиційних методів аналізу інформації до сучасних концепцій аналітики великих даних. Здійснено аналіз історіографії проблеми та джерельної бази дослідження, що дозволило окреслити основні наукові підходи до осмислення ролі інформаційної аналітики у формуванні та розвитку сучасного інформаційного простору. На основі аналізу контенту офіційних вебсайтів і соціальних мереж українських інформаційно-аналітичних центрів окреслено основні напрями їх діяльності, ключові завдання та механізми впливу на формування і функціонування національного інформаційного простору. Доведено, що інформаційна аналітика є важливим інструментом забезпечення ефективного державного управління, розвитку медіасередовища та бізнес-комунікацій, а також підвищення рівня інформаційної безпеки України в умовах російсько-української війни. Визначено основні проблеми та перспективи розвитку українських інформаційно-аналітичних центрів, окреслено напрями підвищення їх ефективності у формуванні сучасного інформаційного простору України. Зроблено висновок про зростання значення інформаційної аналітики як стратегічного інструменту прийняття управлінських рішень та протидії інформаційним загрозам.
Keywords: інформаційна аналітика; інформаційний простір України; інформаційно-аналітична діяльність; інформаційно-аналітичні центри; цифрова трансформація; інформаційна безпека