Дослідження рентабельності підприємства та шляхи її підвищення - Наумчук, Вадим Валентинович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі проведено дослідження теоретичних основ поняття «рентабельність», яке включало аналіз її основних видів, ключових характеристик та ролі у фінансово-економічній діяльності підприємств. Особливу увагу приділено методам обчислення показників рентабельності, їх інтерпретації та використанню для ухвалення управлінських рішень. На основі фінансової звітності підприємства виконано аналіз основних показників рентабельності, що дозволило оцінити ефективність його діяльності. Також розроблено рекомендації для оптимізації ключових фінансово-економічних процесів з метою підвищення рентабельності. Проведено аналіз машинобудівної галузі, зокрема оцінено її сучасний стан, основні тенденції розвитку, рівень конкурентоспроможності та ключові проблеми, які впливають на ефективність діяльності підприємств галузі. На основі аналізу сформовано PEST-аналіз для даної галузі. Вивчено вплив ключових проблеми українського машинобудування в умовах воєнного стану на діяльність підприємств у галузі. Наукова новизна дослідження полягає у систематизації підходів до оцінки рентабельності підприємства в умовах сучасної економіки та пропозиції удосконаленого інструментарію для її оцінки. Виявлено ключові чинники, які впливають на рентабельність у машинобудівній галузі, та обґрунтовано рекомендації щодо їх оптимізації. Практичне значення полягає у можливості впровадження запропонованих заходів для підвищення рентабельності підприємства, що сприятиме збільшенню його конкурентоспроможності, стабільності фінансового стану та забезпеченню довгострокового економічного зростання. Рекомендації можуть бути використані4 керівниками та економістами підприємств машинобудівної галузі, а також у навчальному процесі для підготовки спеціалістів з економіки підприємства.
Keywords: рентабельність; дохід; витрати; виробництво; фінансовий стан; активи