Фактори ризику як складова частина технології фізичної реабілітації при остеоартрозах - Фурман, Юрій Миколайович; Furman, Yuriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті проаналізовано чинники ризику розвитку остеоартрозу (ОА). Установлено, що еволюція ОА різної локалізації пов’язана із взаємодією генетичних факторів і факторів середовища. До ендогенних факторів ризику належать вік, стать, дефекти розвитку й спадкова схильність. До екзогенних – травми, ожиріння та надмірні навантаження на суглоби, які є доведеними факторами ризику ОА, але й тут відзначаємо їх різну роль за різної локалізації захворювання. Залежно від статі та віку вплив їх різний. Простежено, що важливу роль травми в етіології ОА визнають багато дослідників, але ОА не можна однозначно визнати посттравматичним захворюванням. Фахівцям фізичної реабілітації під час розробки реабілітаційних програм для хворих на дегенеративно-дистрофічні захворювання суглобів потрібно враховувати фактори ризику розвитку захворювання, а програми в процесі реабілітації слід коригувати, ураховуючи фактори ризику. The article analyses the risk factors of development of osteoarthritis (OA). It is established that the development OA of different localization is associated with the interaction of genetic and environmental factors. Endogenous risk factors include age, sex, developmental defects and hereditary predisposition. Exogenous risk factors include injuries, obesity and excessive stress on joints which are proven risk factors for OA, but their different roles are also noted in case of different localization of the disease. Depending on sex and age, their influence is not unambiguous. It is noted that an important role of trauma in the etiology of OA is recognized by many researchers, but OA cannot be unambiguously recognized as a post-traumatic disease. Specialists of physical rehabilitation in development of rehabilitation programs for patients with degenerative-dystrophic joint diseases should take into account the risk factors of development of the disease, and the rehabilitation programs should be adjusted taking into account the risk factors.
Risk Factors as a Component of the Technology of Physical Rehabilitation in Osteoarthritis
Keywords: остеоартрози; фактори ризику; фізична реабілітація; osteoarthritis; risk factors; physical rehabilitation