Дослідження спеціальної фізичної підготовленості кваліфікованих гандболістів - Тищенко, Валерія; Tyshchenko, Valeriya (Запорізький національний університет (м. Запоріжжя), 2014)
Зростання спортивних результатів можливе лише за умови гармонійного співвідношення всіх сторін підготовленості. Функціональний потенціал, набутий спортсменом у процесі загальної фізичної підготовки, є лише необхідною передумовою успішного вдосконалення в спорті, але не може забезпечити досягнення високих спортивних результатів без цілеспрямованої спеціальної фізичної підготовки. Мета нашого дослідження – визначення особливості спеціальної фізичної підготовки в гандболі. Для її досягнення визначено такі завдання: 1) вивчити сучасний стан змагальної діяльності в гандболі; 2) оцінити спеціальну фізичну підготовленість кваліфікованих гандболістів. В експерименті взяли участь 85 гандболістів вищої кваліфікації від КМС до МСМК України віком 18–32 роки чоловічих команд Суперліги чемпіонату України «Мотор», «ЗТР», «ЗНТУ-ЗАД» м. Запоріжжя. Дослідження тривало протягом сезону 2013–2014 рр. й виявило основні тенденції динаміки окремих аспектів підготовленості кваліфікованих гандболістів. Дослідження особливостей змагальної діяльності гандболістів засвідчило, що підвищення спеціальної фізичної підготовленості спортсменів – резерв для успішного виступу в офіційних іграх. Increasing of athletic performance results is possible only in case of harmonious relationship of all aspects of preparedness. Functional capacity gained by athletes in the process of overall physical preparedness, is a necessary precondition for successful improvement in the sport, but cannot supply with high sports results without targeted special physical training. The aim of our study was to determine the features of special physical training in handball. For solving this problem there were defined the following tasks: 1. Study modern condition of competitive activity in handball. 2. Estimate special physical preparedness of qualified handball players. 85 handball players of high qualifications from Candidate Master of Sports till Master of Sports of International Class aged 18–32 of male teams of Super League of Ukrainian Championship «Motor», «ZTR», «ZNTU–ZAS» (Zaporizhia) took part in the experiment. The research continued during the season 2013–2014. This let us reveal the new tendencies of dynamics of some aspects of preparation of qualified handball players. Studying of peculiarities of competitive activity of handball players have shown that increasing of special physical preparedness of sportsmen is a reserve for successful performance in official games.
Investigation of Special Physical Preparedness of Qualified Handballers
Keywords: гандбол; управління; швидкість; підготовленість; handball; management; speed; preparedness