Філософія та методологія науки - Борейко, Юрій Григорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Силабус освітнього компонента «Філософія та методологія науки» складено відповідно до освітньо-наукової програми «Психологія особистості: ґенеза, безпека, здоров’я» підготовки здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти». Силабус містить два змістових модулі: 1) Наука в контексті соціокультурного розвитку людства; 2) Методологічна складова науки. Предметом вивчення освітнього компонента є теоретико-методологічні засади феномену науки. Засвоєння навчального матеріалу передбачає розуміння феномену пізнавальної діяльності людини, специфіки та форм наукового пізнання, фундаментальних понять і методологічних засад філософії пізнання на основі дотримання принципів об’єктивності, толерантності, світоглядного плюралізму.
Keywords: філософія; методологія; наука; наукове пізнання; методи наукового дослідження; форми наукового пізнання; парадигма; істина