Водозбори різнотипних озер Рівненської області: структура, господарське використання, відновлення - Ільїн, Леонід Володимирович; Ільїна, Ольга Вікторівна (My University, 2025)
Раціональне використання озер потребує всесторонніх знань процесів, які відбуваються у водоймах, і фізико-географічних чинників розвитку їхніх екосистем. У той же час вразливість лімнологічних комплексів (лімносистем) і їхніх екологічних середовищ та антропогенне навантаження на озерні басейни визначають важливість розвитку лімнологічних досліджень як необхідного складника географічного вивчення природи України. Критерієм порушення приозерних ландшафтів і значного антропогенного впливу на озеро може слугувати ступінь господарської освоєності водозборів або зміст використання водозборів. Здійснений аналіз ґрунтується на теоретичних та методологічних засадах сучасної загальної і регіональної лімнології. Визначена структура угідь озерних водозборів (водна поверхня, ліси, луки, болота, орні землі, забудова) різнотипних озер Рівненської області (фізико-географічний регіон Західного (Волинського) Полісся України). Запропоновані заходи відновлення озер.
Keywords: озеро; водойма; водозбір; лімносистема; ландшафт; господарське використання; антропогенний вплив; Волинське Полісся; 911.2: 556.55 (477.81)