Психологія криз особистості - Кордунова, Наталія Олександрівна; Kordunova, Nataliia O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Предметом вивчення навчальної дисципліни є виникнення, розвиток і перебіг кризових станів особистості, закономірності та механізми психічного життя особистості в умовах кризи, основні напрямки психологічної допомоги у кризових ситуаціях. Метою викладання навчальної дисципліни «Психологія криз особистості» є ознайомлення студентів з сучасними уявленнями про психологічну природу життєвих криз особистості та методами психокорекції душевно-емоційного стану людини. Завданням вивчення дисципліни є теоретичне і практичне ознайомлення студентів з найсучаснішими науковими досягненнями з питань: – суспільство та особистість на сучасному етапі; – вплив кризового стану суспільства на особистість; – криза соціуму і доля людини; – фактори і форми психологічної травматизації особистості; – втрата як причина психологічної кризи; – вікові кризи особистості; – самотність як прояв кризового стану особистості; – криза ідентичності особистості; – життєва криза і самогубство людини; – особливості кризового консультування та надання психологічної допомоги.
Keywords: кризи; особистість; crisis; personality