Сучасний стан озерних систем та озерність території Рівненської області - Кобзар, Іван Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Випускна кваліфікаційна робота першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 103 «Науки про Землю», ОПП «Гідрологія». Волинський національний університет імені Лесі Українки, Луцьк, 2024. У науковому дослідженні обґрунтовано та проаналізовано теоретико-методичні аспекти вивчення озерних систем Рівненської області, зокрема особливості континентальних водойм і процесів, що в них відбуваються, загальні поняття про гідроекологічну структуру водойм, сучасні методи вивчення озер та озерність територій. Розкрито особливості фізико-географічних умов, що впливають на формування озер регіону. Детально проаналізовано сучасний стан озер Рівненщини, а саме: загальні відомості про озера, особливості поширення на теренах області в розрізі сучасних адміністративних районів та річкових басейнів, обчислено озерність адміністративних районів, побудовано картосхему озерності, а також вивчено антропогенний вплив на сучасний стан озер Результати кваліфікаційної роботи можуть використовуватись для аналізу природно-заповідного фонду області та країни, а також при вивченні освітніх компонентів «Основи раціонального природокористування та охорони природи», «Методи прикладних досліджень», «Географія Волинської області», «Гідрологія озер та водосховищ», «Озера Волинської області» «Рекреаційна географія» студентами географічного факультету.
Keywords: озеро; озерна система; озерність території; озерна улоговина; гідроекологічна структура водойм