Проблема закритості інститутів публічної влади в цифровому суспільстві: порівняльний аналіз країн пострадянського простору - Klymenko, Olena; Клименко, Олена (Волинський національний університет імені Лесі Українки (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) Київський національний університет імені Тараса Шевченка (03680, м. Київ, просп. Акад. Глушкова, 4д), 2022)
The aim of the article is to study the peculiarities of the functioning of modern political systems in the post-Soviet space on the example of Russia and Ukraine, by analyzing such elements as openness, closed institutions of public power and the level of trust in power by citizens. The article analyzes the problem of the existence of modern political society in Russia and Ukraine through the manifestation of such trends as the secrecy of public power, the development of corruption, reducing the level of trust in government. The author attempts to correlate the categories of "dictatorship" as a form of political power and "democracy" as democracy. One of the characteristic manifestations of the absence of real democracy was also described - the progressive gap in society between government and citizens, which was defined as multifaceted and complex (economic, historical, social, ideological context), but they allow government institutions to abstract from the source their powers - the people. Among the many features that characterize the authorities of a democratic system, according to the author, one of the most important is the openness of their work, the preconditions of which were analyzed in detail and covered in the article. This is especially relevant for representative bodies.

Метою статті є вивчення особливостей функціювання сучасних політичних систем пострадянського простору на прикладі Росії та України, за допомогою аналізу таких елементів, як відкритість, закритість інститутів публічної влади та рівень довіри до влади з боку громадян. У статті аналізується проблема існування сучасного політичного суспільства Росії та України через прояв таких тенденцій як закритість публічної влади, розвиток корупції, зниження рівня довіри влади. Автором зроблено спробу співвіднести категорії «диктатури» як форми реалізації політичної влади та «демократії», як народовладдя. Також було описано один із характерних проявів, що підтверджує відсутність реальної демократії – прогресуючий розрив у суспільстві між владою та громадянами, причини якого були визначені як багатопланові та комплексні (економічного, історичного, соціального, ідеологічного контексту), але вони дозволяють інститутам влади абстрагуватися від джерела своїх владних повноважень – народу. Серед багатьох ознак, які характеризують органи влади демократичної системи, на думку автора, однією з найважливіших є відкритість їхньої роботи, передумови якої були детально проаналізовані та висвітлені у статті. Це набуває особливої актуальності для органів представницької влади.
The Problem of Closed Institutions of Public Power in the Digital Society: a Comparative Analysis of the Post-Soviet Countries
Keywords: демократія; диктатура; корупція; довіра до інститутів влади; політична система; національна свідомість; democracy; dictatorship; corruption; trust in government institutions; system; national consciousness; 316.346.32