Деякі аспекти створення та використання паралельних корпусів - Кульчицький, Ігор Маркіянович; Kulchytskyj, I. M.; Ліхнякевич, Ігор Олександрович; Likhnyakevych, I. O.; Данчевська, Юлія Олександрівна; Danchevska, Yu. O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розглянуто основні аспекти створення та функціонування паралельних корпусів. Із розвитком комп’ютерних технологій зріс і попит та можливості для вдосконалення корпусних методик, зокрема і стосовно паралельного корпусу. Авторами здійснено огляд відмінностей термінологічного означення поняття «паралельний корпус» у західній науці. Окрім цього, окреслено основні вимоги до створення паралельного корпусу, а також ті труднощі, які можуть виникнути при цьому в розробників. Проаналізовано основні здобутки та сфери застосування цього типу корпусу для різноманітних досліджень у галузі контрастивної лінгвістики, перекладознавства, а також лексикографії. In the article the authors discuss the main aspects of parallel corpora creation and functioning. Along with the development of computer technologies there is an increasing demand for as well as the ways for improving corpus methodologies, particularly those concerning parallel corpus. The authors have conducted the review of terminological issues of the notion «parallel corpus» in western scientific thought. Moreover the main requirements and specifications while creating a parallel corpus have been outlined as well as possible difficulties that may occur during its compilation. The authors have analyzed major achievements and practical application of such corpus type for various researches in the field of contrastive linguistics, translation studies, as well as in lexicography.
Some Aspects of Parallel Corpora Creation and Use
Keywords: паралельний корпус; parallel corpus; контекст; context; двомовні словники; bilingual dictionary