Типи консонантних альтернацій у словотворенні девербативів сучасної української літературної мови - Демешко, Інна; Demeshko, Inna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті проаналізовано еволюцію поглядів на аспекти вивчення словотвірної морфонології, з’ясовано поняття сильних і слабких морфонологічних позицій; спрогнозовано можливі морфонологічні зміни у творенні девербативів; виявлено особливості морфонологічних альтернацій приголосних в українській мові; визначено типи консонантних альтернацій у словотворенні девербативів у сучасній українській літературній мові. Установлено, що фінальні елементи дієслівної основи, які зазнають змін під впливом ініціалі форманта, сигналізують про можливі морфонологічні операції (усічення, консонантні, вокалічні альтернації, нарощення суфіксальної чи кореневої морфем, модифікації наголосу) у віддієслівному похідному. З’ясовано, що словотвірна спроможність твірних основ залежить від їхньої семантичної структури (непохідні слова є словотвірно спроможніші, ніж похідні), частиномовної належності твірного, ступеня словотворення. Виявлено, що для всіх девербативів загальною морфонологічною операцією є усічення дієслівної фіналі, що супроводжує зміну акцентної позиції, у поєднанні з альтернаціями (переважно консонантними). The article analyzes the evolution of views on aspects of the study of word-building morphonology, founds the concept of strong and weak morphonological positions; morphonological possible changes in the creation of verbal derivatives are predicted; the features of the morphonological consonantal alternations in Ukrainian language are found. The types of consonantal alternations of verbal derivatives in modern Ukrainian literary language are defined. It was established that the final elements of the verbal stem, which are changing under the influence of formant initials, signals possible morphonological operations (truncation, consonantal, vocalic alternations, augmentation of the suffixal or root morphemes, accent modification) in verbal derivatives. It was found that the ability of derivational stems depends on their semantic structure (derivative words are more capable than the original words), the part of speech of the derivate, the derivational degree. It was found that truncation of verbal finals is total morphonological operation for all deverbatives which accompanying the changing of the accentual position combined with the alternations (usually consonantal).
The types of the consonantal alternations in word-building of verbal derivatives in modern ukrainian language
Keywords: словотвірна морфонологія; девербативи; морфонологічна позиція; морфонологічні операції; типи консонантних альтернацій у словотворі девербативів; word-building morphonology; deverbatives; morphonological position; morphonological operations; types of the consonantal alternations in wordbuilding of verbal derivatives