ДІЯЛЬНІСТЬ МІСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ ЗАХІДНОЇ ВОЛИНІ ЩОДО РОЗВ’ЯЗАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ПРОБЛЕМ РЕГІОНУ (1917–1921 РР.) - Гуцалюк, Інна Олександрівна (Історичні студії Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2011)
Досліджено діяльність міського самоврядування Західної Волині у напрямку розв’язання господарських та соціальних питань доби Української революції (1917–1921 рр.). У порівняльному аспекті охарактеризовано права, обов’язки й шляхи вирішення міським самоврядуванням Української Центральної Ради, Гетьманату, Директорії, періоду польського контролю означеної території гострих соціально-економічних питань міст. З’ясовано, що найбільшу увагу міське самоврядування приділяло таким проблемам як забезпечення продовольством городян, безробіття, санітарна сфера, тощо. Исследовано деятельность городского самоуправления Западной Волыни в направлении решения хозяйственных и социальных вопросов в революционное время 1917–1921 гг. В сравнительном аспекте охарактеризованы права, обязанности и пути решения городским самоуправлением Украинского Центрального Совета, Гетманата, Директории, периода польского контроля отмеченной территории острых социально-экономических вопросов городов. Выяснено, что наибольшее внимание городское самоуправление уделяло таким проблемам как обеспечение продовольствием горожан, безработица, санитарная сфера и тому подобное. Investigational activity town’s self- government of Western Volyn’ in direction of decision economic and social questions in revolution 1917–1921. In a comparative aspect described rights, duties and ways of decision town self- government of Ukrainian Central Advice, Het’manat, Directory, period polish’s control of this territory of sharp socio-economic questions town’s. It is exposed, that town self-government spared most attention such problems as providing of people, unemployment, sanitary sphere food and others like that.
Keywords: Міська дума; Міська управа; Муніципальне законодавство; Соціально-економічна діяльність; Міщани; Місто; Західна Волинь; City Council; City Government; Municipal legislation; Socio-economic activities; Burghers; Town; Western Volyn