Використання технологій інтерактивного навчання як засобу активізації пізнавальної діяльності школярів - Савчук, Валентин О.; Ройко, Лариса Леонідівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Розвиток сучасного інформаційного суспільства ставить перед закладами загальної середньої освіти завдання підготовки всебічно розвинених випускників. Реалізація даного завдання вимагає використання різноманітних засобів навчання, які б залучали кожного школяра до активного пізнавального процесу. Особливе місце серед педагогічних технологій у світлі освітніх реформ займає технологія інтерактивного навчання. Інтерактивні методи спрацьовують через осмислення кожним учнем своєї діяльності, що допомагає сформувати вміння та навички самостійно вивчити певні явища, процеси, користуючись інформацією.
Організація інтерактивного навчання школярів передбачає моделювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, спільне вирішення проблеми на основі аналізу обставин та відповідної ситуації. Технології даного навчання ефективно сприяють формуванню навичок і вмінь, виробленню цінностей, створенню атмосфери співробітництва, взаємодії, дають змогу вчителеві стати справжнім лідером учнівського колективу. Під час інтерактивного навчання школярі вчаться бути демократичними, спілкуватися з іншими людьми, критично мислити, приймати продумані рішення.
Keywords: Пізнавальна діяльність; активізація пізнавальної діяльності; інтерактивне навчання