Психологія релігії - Мудрик Алла Богданівна; Mudryk Alla B. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Навчально-методичні матеріали побудовані з урахуванням того, що значна частина матеріалу з курсу вивчається студентами самостійно. За умов, що на лекції відведена незначна кількість годин, то цей вид навчальної діяльності передбачає ознайомлення студентів лише із основними категоріями і поняттями, методами та психологічними теоріями предмета. Виходячи з цього, в навчально-методичному виданні пропонується виклад тем курсу, завдання для самостійної роботи студентів. Завдання сформульовані таким чином, щоб можна було засвоїти основні категорії психології релігії, історичні передумови і перспективи розвитку психології релігії, її напрями та галузі, структуру, задачі та методи науки, її міждисциплінарні зв’язки з іншими науками. Значна кількість матеріалу присвячена таким ключовим темам як: релігійна свідомість, зовнішні і внутрішні фактори формування релігійної свідомості, причини виникнення релігійної свідомості, основні характеристики релігійної свідомості, феномен релігійності, етапи та чинники формування релігійності, індивідуально-типологічні характеристики релігійної особистості, психологія релігійної віри, психологічні особливості релігійного культу, психологічні особливості релігійної кризи та шляхи її подолання. Для цілісного уявлення про навчальний курс у навчально-методичному виданні представлені опис курсу, його структура, тематичні огляди лекційного курсу, питання для практичних занять, самостійної та індивідуальної роботи, критерії оцінювання знань та перелік літературних джерел, рекомендованих для опрацювання. Рекомендовано студентам напряму підготовки 0203 Гуманітарні науки спеціальності 6.020301 – «Філософія».