Основні поняття і категорії історичного процесу і процесу історичного пізнання - Бондаренко, Геннадій Васильович; Bondarenko, Hennadii V. (Волинський державний університет імені Лесі Українки, 1998)
У статті охарактеризовані основні поняття і категорії історичного процесу і процесу історичного пізнання. Історичний час складається з часу життя кожної людини і сукупного нерозривного плинного незворотного часу людського суспільства. Історичний простір має певні межі, які визначаються осягненням людиною і суспільством безмежного простору. Вивчення історичного досвіду сприяє створенню різних шкіл істориків, дослідників та науковців. В історичному бутті завжди присутні такі фактори суспільного життя, як традиції, звичаї, політика, культура тощо.
Keywords: історичний процес; процес історичного пізнання; історична хронологія; історичний час; сакральний час; історичний простір; історичний досвід; історичне буття