Вплив специфічних груп вправ різної переважної спрямованості на результативність кваліфікованих бігунів на середні дистанції - Бобровник, Володимир; Bobrovnik, Vladimir; Тихоненко, Яна; Tykhonenko, Yana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Останній чемпіонат Європи з легкої атлетики (Прага, Чехія) засвідчив, що українські бігуни показали спортивні результати на рівні 29-го і 37-го місць на дистанції 800 м, а на 1500 м узагалі не брали участь. Сучасна спортивна підготовка в бігових видах легкої атлетики вимагає від спортсмена не лише добре розвинених фізичних здібностей, адекватних основним функціональним системам, які впливають на високі досягнення, а й показу спортивного результату протягом усього змагального періоду, тривалість якого – близько шести місяців, що можна спостерігати протягом останніх 10–15 років міжнародного календаря змагань, запропонованих Міжнародною асоціацією легкоатлетичних федерацій (ІААФ). Завдання роботи – розробити специфічні групи вправ різної переважної спрямованості, що впливають на вдосконалення технічної майстерності, підвищення фізичних спроможностей і результативність кваліфікованих бігунів на середні дистанції. Методологія роботи: удосконалення тренувального процесу на етапі максимальної реалізації індивідуальних можливостей кваліфікованих бігунів на середні дистанції в цій статті ґрунтується на аналізі та вивченні застосування раціональних тренувальних вправ, сформованих у специфічні групи на основі аналізу науково-методичної літератури, узагальнення передової практичної практики (анкетування, опитування тренерів, аналіз щоденників спортсменів), аналізу протоколів змагань, вивчення біомеханічних і фізіологічних характеристик бігу на середні дистанції та методів математичної обробки результатів дослідження. Упровадження специфічних груп вправ різної переважної спрямованості на першому та другому році етапу максимальної реалізації індивідуальних можливостей сприяло підвищенню спортивних результатів в експериментальній групі бігунів на середні дистанції в середньому від 4 до 6 %. Розроблені специфічні групи вправ, які впливають на розвиток і підтримання спеціальної витривалості, силових та швидкісних здібностей, застосовуються на етапах спеціальної фізичної підготовки осінньо-зимового та весняно-літнього підготовчих періодів, а також зимового й літнього змагальних періодів, котрі здебільшого дають можливість адекватно вплинути на рівень фізичної підготовленості бігунів на 800 і 1500 м та перебувати протягом тривалого змагального періоду в стані найвищої готовності. The last European track and field championship (Prague, Czech Republic) has demonstrated sports results of Ukrainian athletes at the level of the 29 th and the 37 th places at 800 m distance, without participation at 1500 m distance. Current athletic preparation in running events of track and field requires well-developed physical capacities, adequate to the major functional systems which influence high achievements, as well as demonstration of sports result during the whole competitive period, duration of which constitutes about 6 months. The above could be observed during the last 10–15 years of the International calendar of competitions suggested by the International Association of Athletics Federations (IAAF). Task of the work. To develop specific groups of exercises of different preferential direction which effect the improvement of technical skills, physical abilities and performance of skilled middle distance runners. In the article it is presented the improvement of the training process at the stage of maximal realization of individual capabilities of skilled middle distance runners. It is underpinned by analysis and research using of rational training exercises formed in specific groups which are based on the analysis of scientific and methodological literature summarizing best practical experiences (questionnaires, polling of coaches, analysis of athletes’ diaries), analysis of competition scoresheets, the study of biomechanical and physiological characteristics of middle distance running and mathematical statistics. Introduction of specific groups of exercises of different preferential direction at the first and the second year of the stage of maximal realization of individual capabilities has contributed to improvement of sports results in experimental group of middle distance runners from 4 % to 6 % of personal results, on the average. Elaborated specific exercise groups, affecting development and maintenance of special endurance, strength and speed capacities are used at the stages of special physical preparation of fall-winter and spring-summer preparatory periods, as well as winter and summer competitive periods which allow adequate influencing the level of physical fitness of 800 m and 1500 m runners to a greater extent and provides the maintenance of the highest fitness level during prolonged competitive period.
Influence of Specific Groups of Exercises of Different Preferential Orientation on Performance of Skilled Middle Distance Runners
Keywords: біг на середні дистанції; специфічні групи вправ; швидкісні; швидкісно-силові здібності; результативність; middle-distance running; specific groups of exercises; speed; speed-strength capacities; performance