Модельні характеристики фізичної підготовленості як фактор індивідуалізації тренування юних метальників 13–14 років - Черкашин, Роман; Кузнєцов, Валерій; Cherkashyn, Roman; Kuznetsov, Valeriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розкрито деякі аспекти індивідуалізації фізичної підготовки юних метальників розроблено методику розвитку «відстаючих» рухових якостей, що передбачає індивідуальний підбір тренувальних засобів. Порівнюючи швидкісні показники контрольної та експериментальної груп, виявили, що в основних тестах експериментальна група перевершує контрольну: у бігу – на 30 м, із ходу – на 4,7 %; у бігу з високого старту – на 5,1 %; у часі рухових дій – у середньому на 4,4 %. Експериментальна перевірка запропонованої методики індивідуалізації фізичної підготовки юнаків-метальників показала її ефективність у покращенні фізичної підготовленості та ефективному управлінні тренувальним процесом, а також суттєвому покращенні спортивних результатів юних метальників. Результат в основній змагальній дисципліні покращився в експериментальній групі на 6–7 %, у той час як у контрольній групі цей показник покращився лише на 0,7–1,2 %. Some aspects of physical training individualization of young throwers have been revealed in the article, the development methodology of «backward» motor qualities which implies individual selection of training means has been developed. Comparison of the performance results of the control and experimental groups revealed that the main test experimental group exceeds the control group: in running on 30 meters on the run by 4,7 % in run on with high start up 5,1 %, in the time of motor action in an average of 4,4 %. The experimental test of the suggested methodology of physical training individualization of young throwers has shown its efficiency in improving physical fitness and the efficient control of training process as well as essential improvement of young throwers sports achievements. Result in major competitive discipline improved in the experimental group by 6–7 % while in the control group this rate improved by only 0,7–1,2 %.
Model Characteristics of Physical Preparation as a Factor of Training Individualization of Young Throwers Aged 13–14
Keywords: контрольні нормативи; рухові якості; методика; фізичне виховання; педагогічний експеримент; фізична підготовленість; фізичні вправи; фізичний розвиток; control standards; motor qualities; methodology; physical education; pedagogical experiment; physical fitness; physical exercises; physical development