Віктимологія та пенітенціарна психологія - Мудрак, Ігор Аркадійович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
При оволодінні змістом навчальної дисципліни студенти повинні набути вмінь вирішувати психологічні проблеми й завдання та оволодіти головними компетенціями для забезпечення ефективної професійної діяльності: уявлення про структуру пенітенціарної психології, її предмет і місце у загальній структурі психолого-педагогічних дисциплін; використання знань психологічної теорії та практики відповідно до певної сфери своєї професійної діяльності; застосування основних психологічних особливостей діяльності та спілкування та їх специфіки в умовах установи виконання покарань; застосування набутих знань для розв’язання конфліктів та проблемних завдань психолого-педагогічного змісту у вигляді реальних та спеціально змодельованих ситуацій; використання психологічних технологій, методів та форм вивчення та впливу на особистість та групу; характеристики та специфіки психологічних компонентів процесу виконання покарань; психологічних особливостей діяльності працівників ДКВС; надання рекомендацій щодо підвищення ефективності виховання та навчання, службової діяльності. У методичних рекомендаціях представлені завдання для самостійної роботи з навчального курсу «Віктимологія та пенітенціарна психологія» для студентів освітнього ступеня «магістр» денної та заочної форм навчання спеціальності «Психологія».
Keywords: пенітенціарна психологія; психологія засудженого; девіантна поведінка; професійна деформація; 343.988(072)+343.811:159.9(072)