Відповідальність у структурі професійно важливих якостей майбутнього психолога - Лисюк, Тетяна Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Мета дослідження полягає у теоретико-емпіричному аналізі психологічних особливостей відповідальності як важливої якості у структурі професійних якостей майбутнього психолога. У першому розділі розглянуто теоретико-методологічні засади вивчення психологічних особливостей відповідальності у структурі професійно важливих якостей майбутнього психолога. У другому розділі описаний методичний інструментарій, який використовувався для діагностики відповідальності та її складових, локусу контролю, спрямованості та саморозвитку особистості. Здійснено аналіз емпіричних даних вибірки – студентів-психологів. Проведено статистичну обробку даних за допомогою кореляційного аналізу r-Пірсона, що дав можливість виявити низку взаємозв’язків між досліджуваними показниками. У третьому розділі обґрунтовано методичні засади практичної роботи та розроблено програму соціально-психологічного тренінгу щодо формування та розвитку відповідальності молоді. За результатами проведеного аналізу теоретико-емпіричного дослідження зроблено висновки. Практична значущість одержаних результатів полягає в тому, що результати дослідження можуть бути використані в діяльності практичних психологів у роботі зі студентами щодо формування та розвитку відповідальності. Робота містить 5 рисунків і 3 таблиці та 50 найменувань використаних джерел.
Keywords: особистість студента-психолога; соціально-психологічний тренінг; відповідальність; професійна якість