Вплив уранової промисловості на природні ландшафти України - Гавриленко, Олена; Gavrylenko, Olena (My University, 2016)
Тривалий час дослідженнями впливу уранової промисловості на природне середовище й питаннями оптимізації промислових ландшафтів уранодобувних регіонів України майже ніхто не займався через секретність уранового виробництва. Обґрунтування способів оптимізації промислових ландшафтів у районах добування та переробки уранових руд для мінімізації негативних впливів на природне середовище за допомогою усунення не наслідків, а причин. Мають бути орієнтовані на розгляд сукупності порушень у послідовності «вплив – зміна – наслідок» із наступним аналізом окремого виду впливу і його наслідків щодо кожного компонента природного середовища. Зважаючи на критичний стан ландшафтів у зонах впливу уранодобувних підприємств, потрібні перегляд традиційних принципів господарювання та застосування низки оптимізаційних заходів, зокрема рекультивація забруднених радіонуклідами ділянок і хвостосховищ, упровадження селективної виїмки руди, заповнення порожнеч відсортованою гірничою масою з шахт тощо. Нова стратегія подальшого розвитку уранового виробництва в Україні передбачає пошук оптимальних варіантів поліпшення стану промислових ландшафтів у зонах впливу уранового виробництва, у т. ч. на територіях, звільнених від радіоактивних відходів. Запобігання утворенню радіоактивного пилу є можливим у разі застосування способу підземного вилуговування. Аналіз специфіки впливу уранодобувної промисловості на природні ландшафти у районі дослідження мають практичне значення для обґрунтування способів мінімізації небезпечного впливу видобутку урану на навколишнє середовище й здоров’я населення. Длительное время исследованиями влияния урановой промышленности на природную среду и вопросами оптимизации промышленных ландшафтов уранодобывающих регионов Украины почти никто не занимался из-за секретности уранового производства. Обоснование путей оптимизации промышленных ландшафтов в районах добывания и переработки урановых руд с целью минимизации негативного влияния на природную среду путем ликвидации не последствий, а причин. Нужно ориентироваться на рассмотрение совокупности нарушений в последовательности «влияние – изменение – последствие» с последующим анализом каждого вида влияния и его последствий относительно каждого компонента природной среды. Исходя из критического состояния ландшафтов в зонах влияния уранодобывающих предприятий, необходимы пересмотр традиционных принципов хозяйствования и применение ряда оптимизационных мер, в частности рекультивация загрязненных радионуклидами участков и хвостохранилищ, внедрение селективной выемки руды, заполнение пустот отсортированной горной массой из шахт и т. п. Новая стратегия дальнейшего развития уранового производства в Украине предусматривает поиск оптимальных вариантов улучшения состояния промышленных ландшафтов в зонах влияния уранового производства, в т. ч. на территориях, освобожденных от радиоактивных отходов. Предотвращение образования радиоактивной пыли станет возможно в случае применения способа подземного выщелачивания. Анализ специфики влияния уранодобывающей промышленности на природные ландшафты в районе исследования имеет практическое значение для обоснования путей минимизации опасного влияния добычи урана на окружающую среду и здоровье населения. Topic relevance. Impact of the uranium industry on the environment and optimization of the industrial landscapes in Ukrainian mining regions have not been researched for a long time due to uranium production privacy. Purpose. Justification of the ways to optimize the industrial landscape in the areas of uranium ore mining and processing in order to minimize negative environmental impacts by eliminating their causes instead of consequences. Research Methods. Should be oriented to consideration of the offences in complex and in «effect – change – consequence» order, followed by the analysis of each type of impact and its effects on each component of the environment. Results. Taking into account critical condition of the landscape in areas of influence of the uranium-mining companies, there is a need of the revision of traditional economic principles and the use of a number of optimization measures, including reclamation of contaminated sites and tailings, introduction of selective extraction of ore, filling voids sorted mining weight from the mines etc. Scientific novelty. The new strategy for further development of uranium production in Ukraine assumes the search of the optimal ways to improve the industrial landscape in the areas of impact of uranium production including the areas liberated from radioactive wastes. Preventing the formation of radioactive dust is possible with underground leaching method. Practical significance. Research of the specifics of uranium-mining industry impact on natural landscapes in the research area has a practical significance for justifying ways of minimizing the harmful effects of uranium mining on the environment and population health.
The Uranium Industry Impact on Ukraine Natural Landscapes
Keywords: промислові ландшафти; уранодобувне виробництво; оптимізаційні заходи; радіоактивні відходи; хвостосховища; industrial landscapes; uranium production; optimization measures; radioactive wastes; tailings