Модально-способова транспозиція паремійного імператива - Приймачок, Оксана Іванівна; Pryimachok, Oksana I. (Горлівський державний педагогічний інститут іноземних мов, 2006)
У статті описано шляхи і способи реалізації модального потенціалу російських та українських паремій, що мають первинну імперативну модальність. Встановлено співвідношення між семантичним потенціалом прислів’я та можливістю модифікації його модального значення. Продемонстровано приклади і напрямки транспозиції паремійного імператива.

The ways and means of modal transpositions of Ukrainian and Russian paremies which have the primary imperative modality are described in this article. Then is founded correlation between the semantic structure of the proverb and the possible modification of its modal meaning. Paremical Imperative is transformed into the zone of the indicative, debitive and optative.
Modal semantic of paremical Imperative.
Keywords: модальна транспозиція; паремія; імператив; paremy; modal transpositions; imperative