Вплив бігових навантажень в аеробному режимі енергозабезпечення на функціональну підготовленість та компонентний склад маси тіла дівчат 17–21 років із «високим» умістом жирового компонента - Фурман, Юрій Миколайович; Брезденюк, Олександра Юріївна; Furman, Yuriy; Brezdenyuk, Olexandra (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті досліджено вплив програми занять оздоровчим бігом для дівчат 17–21 років із «високим» умістом жирового компонента на показники аеробної й анаеробної продуктивності, а також на показники компонентного складу маси тіла. Установлено, що бігові навантаження в аеробному режимі енергозабезпечення величиною 50–55 % від максимально допустимої величини енерговитрат, періодичністю тричі на тиждень вірогідно підвищують аеробну продуктивність організму через вісім тижнів від початку занять, не впливаючи при цьому на анаеробну продуктивність. Тренування за програмою бігових навантажень сприяли зменшенню маси тіла та ІМТ досліджуваних дівчат. Уміст жирового компонента в організмі студенток через 24 тижні занять вірогідно зменшився, однак уміст м’язового компонента, рівень вісцерального жиру й основний обмін не змінилися. In the article was investigated the influence of the program of jogging lessons to the indexes of aerobic and anaerobic productivity and to the indexes of component composition of body weight of females of 17–21 years old with «high» fat component. It is established that the running loads in the aerobic mode of power supply, which representing 50–55 % of the maximum value of energy and performed 3 times a week, increase the aerobic productivity of organism after 8 weeks. These running loads didn’t influence to the anaerobic productivity. Such training contributed to a decrease the weight and BMI of females. The fat component significantly decreased after 24 weeks, however, the muscular component, the level of visceral fat and basal metabolic rate unchanged.
The Influence of Running Loads in Aerobic Mode of Power Supply to the Functional Preparedness and to the Component Composition of Body Weight of Females of 17–21 Years Old with a «High» Fat Component
Keywords: студентки; бігові тренування; аеробна продуктивність; анаеробна продуктивність; компонентний склад маси тіла; female students; running training; aerobic productivity; anaerobic productivity; composition of body weight