Теоморфний культурний код у сакральних фразеологізмах (на матеріалі поетичних текстів Т. Шевченка) - Вільчинська, Тетяна; Vilchynska, Tetjana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Стаття присвячена аналізу фразеологічних одиниць, представлених у поетичній творчості Т. Шевченка, в яких актуалізується теоморфний код культури. Теоморфний код у фразеологізмах репрезентує поняття, пов’язані з релігійно-міфологічними уявленнями українського народу. Теонім Бог розглядається як семантичний центр різних за функцією, структурою фразеологічних одиниць. У процесі дослідження встановлено, що Т. Шевченко широко використовував фраземи з компонентом – лексемою Бог, які демонструють і традиційне, і лінгвокреативне в їх творенні. Висока продуктивність фразеологізмів у Шевченковій мовотворчості засвідчує глибоку релігійність поета, підтверджуючи думку І. Огієнка про те, що всі твори Кобзаря написані високим релігійним стилем.This article analyzes the phraseological units represented in the poetic works of Taras Shevchenko in which the teomorfic code of the culture is actualized. Teomorfic code in the phraseology represents the notions associated with religious and mythological representations of the Ukrainian people. Teonym God is considered as a semantic center of phraseological units with different functions and structure. The study found that T. Shevchenko extensively used phraseological units with the component – lexeme God, demonstrating both traditional and linguocreative in their creation. High productivity of the phraseology in Shevchenko’s linguistic creativity proves poet’s deeply religiosity and confirms I. Ogienko’s opinion that all Kobzar’s works were written in high religious style.
Teomorfic Cultural Code of Sacred Phraseology (Based on the Poetic Texts of T. Shevchenko)
Keywords: фразеологізм; фразема; культурні коди; теоморфний код; Бог; поетична творчість; Т. Шевченко; phraseologism; phraseological unit; cultural codes; teomorfic code of culture; God; poetry; T. Shevchenko