Комплексна оцінка результативності реалізації програми з фізичної реабілітації хворих на гонартроз - Андрійчук, Ольга; Andriychuk, Olha (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Піднімається актуальна проблема сучасної артрології та фізичної реабілітації – обґрунтоване застосування засобів фізичної реабілітації у хворих на гонартроз для подовження безсимптомного періоду й попередження прогресування, призупинення дегенеративно-дистрофічних процесів у тканинах суглоба. Представлено результати реалізації фізичної реабілітації хворих на остеоартроз колінного суглоба. Доведено, що застосування програми фізичної реабілітації відповідно до рентгенологічної стадії захворювання й індивідуальних характеристик хворих дає змогу досягнути істотного покращення функціонального стану опорно-рухового апарату, стану здоров’я загалом, життєдіяльності та якості життя хворих на гонартроз. The topical problems of modern arthrology and physical rehabilitation are raised; it is grounded the application of physical rehabilitation means among the ill with gonarthrosis for prolonging of asymptomatic period and prevention of progress, stopping of degenerative-dystrophic processes in joints tissue. It was presented the results of realization of physical rehabilitation of the ill with osteoarthritis of a knee joint. It is proved that applying of the program of physical rehabilitation in accordance with roentgenological stage of the illness and individual characteristics of the ill, lets achieve significant improvement of functional condition of locomotor apparatus, health condition in the whole, vital activity and life quality of the ill with gonarthrosis.
Complex Valuation of Effectiveness of Physical Rehabilitation Program Realization Amongthe ill with Gonarthrosis
Keywords: фізична реабілітація; гонартроз; рентгенологічна стадія; physical rehabilitation; hornarthrosis; roentgenologic stage