Аналіз та оцінка еколого-господарського стану земельних угідь Рівненської області - Тарасюк, Ніна Адамівна; Tarasiuk, Nina A.; Реміз, Світлана Андріївна; Remiz, Svitlana A. (Харківськийй національний університет імені В.Н.Каразіна, 2016)
Висвітлено геоекологічні підходи оцінки ландшафтів для збалансованого природокористування в рамках концепції сталого розвитку. Проаналізовано структуру земельних угідь за ступенем антропогенного навантаження. Проведено оцінювання еколого-господарського стану території: визначено напруженість еколого-господарського стану та ступінь природної захищеності в окремих адміністративних районах Рівненської області. Згідно розрахованих показників укладені картосхеми їх просторового розподілу. За наслідком проведеної оцінки встановлено, що найоптимальніший еколого-господарський баланс характерний для адміністративних районів поліської частини області, для яких притаманні низька напруга еколого-господарського стану та високі показники екологічної захищеності території, і значно гірший стан в південних районах, де спостерігається надзвичайне антропогенне навантаження, що не урівноважується екологічним потенціалом, та критичний стан природної захищеності території. Звернуто увагу на оптимізацію природокористування досліджуваної території, що сприятиме покращенню екологічного стану ландшафтів та збалансованому розвитку регіону.

Since the use of the environment by mankind inevitably leads to anthropogenic transformation of land-scapes, the main purpose of the study is to analyze the structure of the land and determine the environmental and economic balance of the Rivne region territory. Research has been carried out by means of the statistical data, mathematical, comparative- geographical and maps modelling methods, general statistical information of the Central Derzhheokadastr Office as for the suitability of lands and their distribution according to the areas of economic significance, the types of eco-nomic activity and materials of nature-reserve fund. The analysis of the land areas structure based on the degrees of anthropogenic pressure and the dynam-ics of their changes in time has been carried out. Ecological and economic status of the territory and the de-gree of natural landscapes balance of individual administrative districts of Rivne region has been estimated. The results of the evaluation have shown that the most optimal environmental and economic balance is in the administrative districts of Polissya part of the region characterized by low environmental-economic pressure and high rates of ecologically protected areas. Much worse situation is in its southern areas with extreme human pressure, which is not counterbalanced by environmental potential and the bad condition of natural protection area
Analysis and evaluation of ecological and economic condition of Rivne Region lands
Keywords: антропогенне навантаження; еколого-господарський баланс; лісистість; розораність; коефіцієнт напруженості еколого-господарського стану території; коефіцієнт природної захищеності; anthropogenic pressures; ecological and economic balance; forest cover; plowing; the eco-logical and economic tension coefficient of the area condition; the ratio of natural protection