Особливості морфофункціонального розвитку підлітків залежно від довжини тіла - Андрійчук, Юліана Миколаївна; Чижик, Віктор Васильович; Кирилюк, Вікторія Василівна; Andriychuk, Yuliana; Chyzhyk, Viktor; Kyryliuk, Viktoriya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті вивчено проблему особливостей фізичного стану високорослих підлітків (хлопців). Мета дослідження – визначити особливості морфофункціонального розвитку хлопців-підлітків 14–16 років залежно від довжини їхнього тіла (низькорослі, середньорослі, високорослі). Установлено, що дані соматичного розвитку, кардіореспіраторної системи в групах високорослих школярів 14–16 років статистично відрізняється від аналогічних показників груп низько- й середньорослих підлітків. Це дає підстави розглядати високорослих школярів як окрему проблемну групу, що має особливості морфофункціонального розвитку та потребує індивідуального підходу до тренувальних навантажень. The article deals with the problem of peculiarities of physical condition of tall teenagers (boys). The aim of the study was to determine the peculiarities of morphofunctional development of adolescent boys aged 1416 years depending on length of their bodies (short, medium, tall). It was found out that indices of somatic development, the cardiorespiratory system in groups with tall pupils aged 14–16 years statistically differ from similar indicators of analogic groups of short and middle adolescents. This gives us reason to consider tall teenagers as a separate problem group which has some peculiarities of morphofunctional development and requires individual approach to training loads.
Peculiarities of Morphofunctional Development of Teenagers Depending on Length of Their Bodies
Keywords: високорослі підлітки; фізичний стан; секційні заняття; волейболісти; tall teenagers; physical condition; group trainings; volleyball players