Організаційна структура Європейської прокуратури - Конончук, Ірина Миколаївна (My University, 2024)
У статті висвітлено проблеми організаційної структури Європейської прокуратури. Європейська прокуратура відповідає за розслідування кримінальних злочинів, що негативно впливають на фінансові інтереси Європейського Союзу, за кримінальне переслідування учасників та співучасників таких злочинів. Європейська прокуратура здійснює розслідування, кримінальне переслідування та виконує функції обвинувача в компетентних судах держав-членів до ухвалення остаточного рішення в справі. Визначено, що Європейська прокуратура є незалежною інституцією ЄС зі статусом юридичної особи. Вона організована на двох рівнях центральному та децентралізованому. Установлено, що центральний рівень складається з Колегії, постійних палат, Головного прокурора ЄС, його заступників, прокурорів ЄС й адміністративного директора. Головний прокурор ЄС організовує роботу Європейської прокуратури, керує її діяльністю та представляє її у відносинах з інституціями ЄС, державами-членами й третіми сторонами. До складу Колегії Європейської прокуратури входить Головний прокурор ЄС та по одному прокурору ЄС від кожної держави-члена. Колегія ухвалює рішення щодо стратегічних і загальних питань та правила процедури. За пропозицією Головного прокурора ЄС і відповідно до внутрішнього регламенту Європейської прокуратури, Колегія створює постійні палати. Кожна палата складається з голови та двох постійних членів та приймає оперативні рішення. Прокурори ЄС діють як зв’язуюча ланка між постійними палатами й уповноваженими прокурорами ЄС у своїх державах-членах. Вони здійснюють моніторинг виконання завдань Європейської прокуратури у своїх державах-членах у тісних консультаціях з уповноваженими прокурорами ЄС. Адміністративний директор є уповноваженою особою Європейської прокуратури, відповідальною за адміністративні та бюджетні питання. З’ясовано, що децентралізований рівень представлений уповноваженими прокурорами, які перебувають у державах-членах (два або більше в кожній). Вони діють від імені Європейської прокуратури у своїх державах-членах. Уповноважені прокурори підпорядковуються вказівкам та інструкціям постійної палати й інструкціям прокурора ЄС.
Keywords: Європейський Союз; Європейська прокуратура; Головний прокурор ЄС; прокурор ЄС; уповноважений прокурор ЄС; 343.163.1:061.ЄС