Розвиток ефективних навичок проведення презентацій у курсі технічної комунікації - Царьова, Світлана Олексіївна; Tsaryova, S. O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті висвітлено потребу введення курсу технічної комунікації в навчальні програми університетів із підготовки перекладачів науково-технічної літератури. Основна мета цього курсу – розвинути у студентів навички технічних письменників, які дадуть їм можливість здійснювати успішну комунікацію в різних сферах технічної діяльності, включаючи підготовку, написання науково-технічних матеріалів та проведення технічних презентацій. У статті обговорено основні стратегії планування та підготовки технічної презентації, такі як постановка мети, аналіз типів аудиторії та їх потреб, а також вибір візуальних засобів для покращення розуміння технічних матеріалів. Проаналізовано деякі аспекти структурування та проведення технічної презентації в умовах крос-культурної комунікації в разі спілкування з багатонаціональною аудиторією. Схарактеризовано і вербальні особливості комунікації, і вибір мовних засобів і термінології, і невербальні засоби, такі, як мова жестів та інші невербальні знаки. The paper emphasizes the need for introducing a technical communication course in the programs of training translators of technical literature. The main goal of the course is to equip students with the skills of technical writers that will enable them to communicate successfully in diverse technical environment including writing technical materials and delivering presentations. The paper examines some strategies of planning and preparing a technical presentation such as defining the purpose, analyzing the types of the audience and their needs and selecting visual aids to enhance the presentation. Both verbal aspects of structuring and delivering a presentation with a culturally diverse audience, such as the use of language and terminology, and non-verbal communication aspects are discussed.
Developing Effective Presentation Skills in Technical Communication Course
Keywords: технічна комунікація; technical communication; технічні письменники; technical writers; презентації; presentations