Епістолярний диспут Іпатія Потія та патріарха Мелетія Александрійського - Сухарєва, Світлана; Sukhareva, Svitlana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті висвітлено особливості польськомовної полемічної кореспонденції Мелетія Пігаса та Іпатія Потія. Обидві праці присвячені богословській тематиці, зокрема походженню Святого Духа та верховенству Папи Римського. Принагідно обговорено політичні й суспільні проблеми, пов’язані із запровадженням унії. Листи відзначаються високим рівнем експресивності, риторичною насиченістю, характерною для літератури XVII ст. Полемічна кореспонденція представлена традиційною схемою «теза – антитеза», хоча й має довільний характер, з огляду на її жанрову своєрідність. Цей тип полеміки став підґрунтям для виникнення цілого комплексу польськомовних полемічних писань. The article deals with the peculiarities of Polish polemic correspondence of Meletiy Pigas and Ipatiy Potiy. Two works are devoted to theological theme specifically to the origin of Holy Spirit and Papa priority. Plitical and social problems connected with Union input are discussed. The letters are noted by high level of expressivity, rhetorical saturation that are typical for literature of the XVII century. Polemic correspondence is introduced by traditional scheme «thesis – antithesis» but it has free character. This type of polemics was a reason to appear of whole complex of Polish polemical works.
Epistolary Disputation of Ipatiy Potiy and Patriarch Meletiy Alexandrijskiiy
Keywords: полеміка; полемічний епістолярій; біблійна інтерпретація; опонент; polemics; polemic correspondence; the biblical interpretation; opponent