Формування образного мовлення молодших школярів засобами художнього слова - Каптур, Галина; Остапюк, Марія; Kaptur, G.A.; Ostapiuk, M.S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто проблему формування образного мовлення молодших школярів засобами художнього слова у процесі навчання української мови. Розглядаються лінгводидактичні поняття, які є основоположними для дослідження, − образність, образне мовлення, виразники образності,образномовленнєві вміння. Образне мовлення створюється за допомогою виразників образності і виступає як мовлення, в якому передбачається вживання слів і словосполучень у незвичайному метафоричному значенні, що дає можливість художньо відтворювати дійсність. Художнє слово − це вживання в мовленні епітетів, багатозначних слів, синонімічних рядів, метафор,фразеологізмів, порівнянь, алегорії, гіперболи, стилістично забарвленої лексики. Художнє слово – потужний педагогічний засіб, який може бути доречним у процесі спілкування з учнями на всіх етапах навчання. Особлива увага приділяється вправам креативного характеру, що сприяють розвитку вмінь і навичок школярів доцільно використовувати виразники образності мовлення. Відзначено, що у молодших школярів потрібно формувати вміння розпізнавати образні вислови у художніх текстах, з'ясовувати і пояснювати значення образного вислову, доцільно вживати образний вислів у власних висловлюваннях.The article is revealed the problem of formation the figurative speech of junior students by means of art word in the process of learning Ukrainian language. The article is described lingvodidactic notions which are the main for investigation: imagery, art language, mouthpieces of imagery and figurative speech abilities. The figurative speech is formed by means of the mouthpieces of speech and it is used as speech where the words and word combinations are used in not ordinary metaphoric meaning it gives the possibility to recreate the art reality. Figurative word is a usage of epithets, multiform words, synonyms, metaphors, idioms, comparisons, allegories, hyperboles and stylistic vocabulary. The Art word is a strong pedagogical means which is actual in the process of communication with students during learning. The article is focused on exercises of creative character which facilitate the development of abilities and skills of students to use the expressions of figurativness. The article is defined that it is necessary to form the abilities to identify the figurative expressions in the art text to explicate and explain the meaning of figurative expression and its usage in own speech.
The formation of figurative speech of junior students by means of art word.
Keywords: образне мовлення; figurative speech; виразники образності; образномовленнєві вміння; художнє слово; художній текст; культура мовлення; expressions of figurativness; speech skills; art word; art text; culture of speech