Скринінг потенційних інгібіторів росту Cucumis sativus серед похідних (імідазо[2,1-b][1,3]тіазин-6-іл)-1,2,3-триазоло-5-карбоксилатів. - Сливка, Наталія Юріївна; Салієва, Леся Миколаївна; Кадикало, Елла Максимівна; Шандрук, Роман; Приймачук, Олександр; Лукашевич, Богдан; Мазуренко, Ірина Віталіївна; Вовк, Михайло (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Робота присвячена дослідженню отриманих взаємодією 6-азидо-2,3-дифеніл-6,7-дигідро-5H-імідазо[2,1-b] [1,3]тіазину та 3-азидо-3,4-дигідро-2H-бенз[4,5]імідазо[2,1-b][1,3]тіазину з ацетиленкарбоксилатами відпо- відних алкіл 1-[(бензо)імідазо[2,1-b][1,3]тіазин-6-іл]-1Н-1,2,3-триазол-5-карбоксилатів та продукту їх гідро- лізу – 1-(2,3-дифеніл-6,7-дигідрo-5H-імідазо[2,1-b][1,3]тіазин-6-іл)-1H-1,2,3-триазол-5-карбонової кислоти на ріст регулюючу активність, оцінюючи вплив різних концентрацій даних речовин та їх будови на особливості раннього росту і розвитку рослинного організму Cucumis sativus на стадіях проростання насіння та формування проростків. За результатами проведеного експерименту встановлено, що перебіг фізіологічних процесів у рослинному організмі носить різноплановий характер. Однаковий результат характерний лише при замочування насіння Cucumis sativus в 0,01–0,001 % розчинах, де усі сполуки показали сильну інгібуючу дію, яка спричинила повну ембріональну загибель насіння. В цілому найвищою пригнічуючою дією володіє 1-(2,3-дифеніл-6,7-дигідрo-5H- імідазо[2,1-b][1,3]тіазин-6-іл)-1H-1,2,3-триазол-5-карбонова кислота 4а, інгібуюча дія якої характеризується зниженням показника маси і довжини проростка відповідно на 52,5 та 70,4% в порівнянні з контролем. Аналізуючи будову досліджуваних сполук, встановлено, що замісники Ме, Et, t-Bu в карбоксильній групі сприяють послабленню інгібуючої дії (імідазо[2,1-b][1,3]-тіазин-6-іл)-1,2,3-триазоло-5-карбоксилатів, а присутність двох фенільних груп у імідазольному фрагменті спричиняє посилення пригнічуючого ефекту на ріст і розвиток проростків Cucumis sativus.
Keywords: алкіл 1-[(бензо)імідазо[2,1-b][1,3]тіазин-6-іл]-1Н-1,2,3-триазол-5-карбоксилати; 1-(2,3-дифеніл-6,7-дигідрo-5H-імідазо[2,1-b][1,3]тіазин-6-іл)-1H-1,2,3-триазол-5-карбонова кислота; ріст регулююча дія; пригнічуючий ефект; інгібуюча активність; growth regulating effect; suppressive effec; inhibitory activity; 547.781 + 547.869 + 547.79