Військова німецька мова на уроках німецької мови як іноземної - Бугайчук, Олена Вікторівна (My University, 2025)
У тезах обґрунтовано актуальність вивчення військової німецької мови як специфічного фахового регістру в межах курсу німецької мови як іноземної (НМІ). Автор аналізує проблему дефіциту спеціалізованих навчальних матеріалів та пропонує комплексний підхід до формування іншомовної професійної компетентності у військовослужбовців та курсантів. Основну увагу приділено практичним методам роботи з військовою термінологією. Дана робота присвячена методиці викладання військової німецької мови як спеціалізованого напряму в системі вивчення німецької мови як іноземної. Основні ідеї роботи: Проблема: Попри велику потребу, існує дефіцит якісних навчальних методик для підготовки військових фахівців. Методичне рішення: Пропонується відійти від простого зазубрювання слів і перейти до інтерактивного навчання. Зокрема, використовувати рольові ігри (моделювання наказів, переговорів, місій), спеціалізовані мобільні додатки, онлайн-платформи та цифрові флеш-картки. Практичний аспект: Окрему увагу приділено використанню відеоконтенту та супроводу до військових комп'ютерних ігор для створення реалістичного контексту. Лінгвістична база: Робота акцентує на специфіці військового стилю — його лаконічності, вживанні абревіатур, англіцизмів та спрощених синтаксичних структур (еліпсів) для забезпечення швидкої та чіткої комунікації. Результат: Впровадження таких підходів дозволяє здобувачам освіти не просто знати терміни, а впевнено використовувати їх у реальних бойових та службових ситуаціях.
Keywords: військова термінологія; німецька військова термінологія; фахова лексика; німецька військова мова; флеш-картки; військові сценарії; професійно орієнтоване навчання; [81'276.6:355]:[37.016:811.112.2'243]