Рецепція Лесі Українки в часописі «Biuletyn Polsko-Ukraiński» - Яручик, Ольга; Yaruchyk, Olha (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті зосереджено увагу на рецепції Лесі Українки у варшавському ілюстрованому тижневику «Biuletyn Polsko-ukraiński», а також наголошено важливу роль, яку відіграв «Biuletyn Polsko-ukraiski» в тодішніх польсько-укра- їнських відносинах (30-ті рр. ХХ ст.). У постійній аргументованій полеміці з політичними опонентами-полонофілами видавнича спілка «Biuletynu» створила модель польсько-українського журналу, який не тільки осягав справи суто на- ціональні, явища, події, які відбувалися в Україні, Польщі, у світі, а й допо- магав піднімати українську національну свідомість і популяризувати україн- ську ідею в польських культурних колах. «Biuletyn» піднімав проблеми полі- тики, економіки, історії, культури, літератури й мистецтва. Від самого початку свого існування чимало уваги приділяв популяризації української літератури серед інтелектуальних польських кіл і прогресивної інтелігенції, до яких насамперед звертався журнал. In the article the attention is concentrated on the reception of Lesіa Ukrainka in the Warsaw weekly illustrated magazine “Biuletyn Polish-Ukrainian”, and also the important role which was played by “Biuletyn Polish- Ukrainian” relations (the 30-th of XX century) is underlined. In the permanent argued polemic with political opponents – the publishing union “Biuletynu” created the model of the Polish-Ukraine magazine which covered not only national phenomena, events, which took place in Ukraine, in Poland, in the world, but also helped to get up the Ukrainian national consciousness and popularization of the Ukrainian idea in the Polish cultural circles. “Biuletyn” considered the problems of politics, economy, history, culture, literature and art. Since its existence it devoted much place to the popularization of Ukrainian literature among the intellectual Polish circles and progressive intelligence, to which the magazine addressed.
Subjeck: Reception of Lesіa Ukrainka in Periodicals “Biuletyn Polish-Ukrainian”
Keywords: польсько-українські взаємини; співпраця; творчість; переклади; критика; Polish-Ukrainian relations; cooperation; creation; translations; criticism