Дієслово в контексті компетентнісно орієнтованого навчання - Савонік, Каріна Олексіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській праці комплексно проаналізовано дієслово в контексті компетентнісної мовної парадигми з опертям на загальноприйнятий у класичній лінгвістиці підхід до опису частиномовних класів слів, запропоновано також кваліфікацію дієслова на тлі новітніх граматичних студій виразного функційно-морфолого-синтаксичного спрямування. Обґрунтовано теоретико-методологійні засади вивчення українського дієслова; виявлено ступінь розроблення різних аспектів досліджуваної теми в методичній та мовознавчій літературі; окреслено проблему вивчення теми «Дієслово» на тлі чинних модельних навчальних програм «Українська мова. 7-9 класи»; схарактеризовано лінгводидактичне підґрунтя навчання української мови; систематизовано оптимальні методи, прийоми і засоби навчання дієслова крізь призму компетентнісного підходу. Запропоновано систему компетентнісно орієнтованих традиційних та інноваційних методів, комунікативно актуальних завдань для моделювання різних життєвих ситуацій з метою подальшого впровадження їх в освітній процес під час опанування теми «Дієслово» в 7 класі, що допоможе сформувати ключові компетентності здобувачів освіти, задекларовані НУШ. Розглянуто деякі проблемні питання, неоднозначно трактовані у класичних і новітніх наукових працях, з метою поглиблення знань здобувачів освіти, розвитку їхніх ключових компетентностей, розширення мовознавчого світогляду, креативного мислення, дослідницьких інтересів тощо. Доведено, що лише синтез традиційних та інноваційних методів, застосованих у процесі вивчення дієслова, сприятиме успішній реалізації компетентнісного підходу до навчання.
Keywords: лінгвістика; лінгводидактика; традиційні методи навчання; інноваційні методи навчання; морфологія; частина мови; дієслово; граматична категорія; синтаксис; речення; член речення; присудок