Психологія агресії і насильства - Кульчицька, Анна Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Мета і завдання освітнього компоненту полягають у формуванні комплексного уявлення про агресію і насильство, про сутність й особливості та передумови агресивних і насильницьких дій, в ознайомленні із психологічними інструментами діагностики та технологіями попередження насильства та агресії в суспільстві, в тому числі, в сім’ї та школі і набуття студентами професійно-консультативної ідентичності. Вивчення освітнього компонента передбачає розкриття сутності понять агресії і насильства в контексті психологічної теорії і практики. До програми освітнього компоненту включені теми, що стосуються теоретико-методологічних засад і категоріально-понятійного апарату, психологічних проблем та передумов виникнення агресії і насильства, прикладні аспекти застосування діагностичних і корекційних інструментів з метою запобігання і подолання агресивних і насильницьких дій. Курс передбачає зосередження на питаннях домашнього та гендерно зумовленого насильства, а також агресії і насильства у дітей і підлітків. Окрема увага приділяється питанню психології жертви агресії і насильства.
Keywords: агресія; насильство; булінг; жертва