Ритмомелодика ранньої лірики П. Карманського: психологічний компонент і естетична мода - Соколова, Вікторія Альбертівна; Sokolova, Viktoria (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Розглянуто особливості ритмомелодики ранньої лірики Петра Карманського, визначено вплив внутрішніх психологічних ознак і зовнішньої естетичної моди раннього символізму на формальні елементи поезії. Проаналізовано різні рівні ритмічної структури вірша, зокрема розглянуто метрику, строфіку, риму, особливу увагу звернено на різноманітні повтори, які стають основою для виникнення асоціативних зв’язків і забезпечують згущення та поглиблення поетичної інформативності. The article deals with the rhythm and melody peculiarities of early lyrics of Peter Karmansky. The influence on the formal elements of poetry of internal psychological features and external aesthetic mode of early symbolism is determined. Different levels of the rhythmic structure of the poem, metric, stanzaic form, and rhythm are under analysis. Particular attention is drawn to the various kinds of repetitions that become the basis for the emergence of associative links and provide poetic informativity widening.
Rhythm and Melody of Early Lyrics of P. Karmansky: Psychological Component and Aesthetic Mode
Keywords: ритмомелодика; символізм; психологічний компонент; звукове інструментування; метрика; П. Карманський; «Молода Муза»; rhythm and melody; symbolism; psychological component; sound instrumentation; metric; P. Karmansky; “Young Muse” (“Moloda Muza”)