Історія та перспективи розвитку жіночого марафону - Маляренко, Ірина; Ромаскевич, Юрій; Пушкина, Людмила; Malyarenko, Iryna; Romaskevych, Yuriy; Pushkinа, Liudmyla (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Аналіз результатів свідчить про стрімкий розвиток жіночого марафонського бігу, що обумовило актуальність дослідження. Основні завдання – розкрити історико-організаційні аспекти виникнення сучасного жіночого марафону; виявити динаміку результатів та перспективи розвитку українських спортсменок-марафонок. Уперше офіційно жінки були допущені до участі в Бостонському марафоні тільки в 1972 р., у 1984 р. вони вийшли на старт олімпійської марафонської дистанції. На період зародження марафонського бігу серед жінок в Україні (1988 р.) був досить високий результат відносно світової еліти. Із 2006 до 2015 р. рекорд України покращено п’ять разів. Перспектива розвитку жіночого марафонського бігу залежить від можливостей упровадження передових концепцій тренування, кількості міжнародних змагань на території України з потужними призовими фондами, удосконалення роботи із зарубіжними менеджерами та створення умов для підготовки українських менеджерів. Analysis of the results shows the rapid development of the female marathon running which predetermined topicality of research. The main objectives are: to reveal historical and organizational aspects of the emergence of modern female marathon; the results reveal the dynamics and prospects of Ukrainian female marathon athletes. For the first time women were officially admitted to only Boston Marathon in 1972, in 1984 women took the start of the Olympic marathon distance. At the time of the birth of marathon running among women in Ukraine (1988) was a pretty good result in relation to the settlement of the elite. From 2006 to 2015 the record of Ukraine was improved 5 times. The prospect of development of female marathon race depends on the possibilities of introducing advanced concepts of training, the number of international competitions in Ukraine with major prize pools, improvement of work with foreign managers and creation conditions for training of Ukrainian managers.
History and Prospects of Development of Female Marathon
Keywords: марафон; історія; змагання; жіночий марафонський біг; перспективи розвитку; marathon; history; competitions; female marathon running; development prospects