Лексикологія: програма нормативної навчальної дисципліни - Рись, Лариса Федорівна; Rys, Larysa F. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Лексикологія є складовою частиною мовознавчої науки, яка займається дослідженням як окремих мовних знаків (морфем, слів, сталих словосполучень), так і словникового складу мови в цілому. Провідною ідеєю курсу «Лексикологія німецької мови» є поглиблення знань студентів про семантичні і функціональні особливості мовних одиниць, які сприяють вдосконаленню навичок усної та письмової комунікації. Метою курсу є опанування студентами як традиційних, так і новітніх теоретичних і практичних знань з лексикології з точки зору наукових досягнень сучасного вітчизняного та зарубіжного мовознавства та формування у майбутніх фахівців основ наукового мислення з перспективою використання матеріалів курсу в практиці викладання німецької мови в освітніх закладах різного рівня. Курс лексикології передбачає вивчення слова як основної одиниці мови, його морфемної структури; значення слова, зміни значення слова та різних типів значень; сталих сполучень слів фразеологічного та нефразеологічного характеру; основних способів збагачення словникового складу мову, таких як словотвір, запозичення; генетичний, історичний аналіз словникового фонду сучасної німецької мови; а також дослідження проблем лексико- та фразеографії сучасної німецької мови.
Програма навчальної дисципліни «Лексикологія» розроблена згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу та призначена для студентів 3-го курсу спеціальності "014 Середня освіта" освітньої програми "Німецька мова" факультету іноземної філології СНУ імені Лесі Українки.
Keywords: лексикологія; слово; лексичне значення слова; синонімія; омонімія; полісемія; словотвір; запозичення; семантична деривація; фразеологія; лексикографія