Концепт як об’єкт дослідження когнітивної лінгвістики - Пасик, Людмила; Pasyk, Liudmyla (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
З’ясовуються головні завдання когнітивної лінгвістики як лінгвістичного напрямку, в центрі уваги якого перебуває мова як загальний когнітивний механізм. Оглянуто основні підходи до витлумачення такого складного наукового багатовимірного утворення як «концепт», яке своєю чергою виступає об’єктом дослідження водночас таких наук, як логіка, філософія, когнітивна лінгвістика, психолінгвістика, лінгвоконцептологія, лінгвокультурологія, дискурсологія, а також визначено його місце у сучасних когнітивних дослідженнях на теренах України та за її межами. У процесі аналізу праць провідних учених у галузі лінгвокогнітології та лінгвокультурології з’ясовано та узагальнено теоретичну інформацію щодо основних диференційних ознак концепту як феномену когнітивної лінгвістики, розглянуто його дефініційні моделі. На основі проаналізованого матеріалу вироблено власний підхід до витлумачення концепту та запропоновано його визначення, а також зазначено перспективи подальших досліджень у цій сфері. Scientific research is devoted to the identification of the main tasks of cognitive linguistics as linguistic direction, the focus of which presents language as a common cognitive mechanism and it is also devoted to the review of the main approaches to the interpretation of such a complex multidimensional scientific notion as a “concept”, which is an object of study of such sciences as logic, philosophy, cognitive linguistics, psycholinguistics, discourse studies, and the definition of its place in contemporary cognitive studies in Ukraine and abroad. In an analysis of the works of leading scientists in the field of linguistics is clarified and summarized theoretical information on differential characteristics of the concept as the phenomenon of cognitive linguistics, its definitional models are considered. Based on the analyzed material produced our own approach to the interpretation of the concept and offered its definition, and the prospects for further research in this area are determined.
Concept as an Object of Research of Cognitive Linguistics
Keywords: когнітивна лінгвістика; концепт; концептосфера; дефініційні моделі; когніція; cognitive linguistics; concept; conceptosphere; definitive models; cognition