Реалізація принципів і засад транспарентності в діяльності Волинської обласної ради - Шебалкова, Крістіна Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі здійснено аналіз теоретичних та практичнополітичних аспектів реалізації демократичних принципів публічного управління на засадах транспарентності в органах державної влади та місцевого самоврядування. Метою роботи є дослідження інститутів, форм, методів та засобів комунікації органів публічної влади на засадах транспарентності в діяльності Волинської обласної ради. Розкрито зміст нормативно-правових актів, що унормовують діяльність органів публічної влади в умовах реформи децентралізації та воєнного стану. Проведено аналіз структури Волинської обласної ради, інститутів, форм, засобів та процедур відкритого та прозорого управління в її діяльності. Вивчаються інноваційні механізми, що є уособленням демократичного, інформаційного суспільства, такі як використання спеціалізованих онлайн-платформ, відкритих даних, інтерактивних форм звітності, електронних платформ у публікації інформації та забезпечення її доступності для громадськості тощо. Розглядаються окремі аспекти та напрями розвитку механізмів відкритості та прозорості в органах публічної влади з урахуванням актуальних викликів та потреб сучасного суспільства. Досліджено канали та механізми доступу громадськості до публічної інформації в Україні. Важливе місце в роботі займає аналіз унормування та діяльності органів публічного управління, зокрема Волинської обласної ради в умовах російсько-української війни.
Keywords: Україна; публічна влада; державне управління; місцеве самоврядування; децентралізація; транспарентність; воєнний стан; Волинська обласна рада