Чехи на Волині (ХІХ – перша половина ХХ ст.) - Тищук, Інна Володимирівна; Винниченко, Ігор Іванович (My University, 2024)
Висвітлюється історія заселення Волині чеськими колоністами як складової багатовікового міґраційного процесу різних етнічних (алохтонних) спільнот. Охарактеризовано політичні, економічні та соціальні чинники появи на теренах краю уродженців чеських земель, у тому участи в цьому чеських політичних і громадських діячів та діячів Російської імперії. Належну увагу приділено адміністративно-господарському облаштуванню чеських поселенців, їхньому внеску у розвій промисловости, сільського господарства, кредитної справи. Висвітлюється уклад чеських колоній, а також соціально-економічний стан волинських чехів уподовж другої половини ХІХ – першої половини ХХ століть (у тому репресії 1930-х років та трагічні події Другої світової війни).
Keywords: 908(438.41):323.15(=162.3)»18/19»