Маркетингові комунікації в системі управління підприємством. - Бойко, Микола Євгенійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі досліджено теоретичні засади формування та функціонування маркетингових комунікацій як ключового інструмента системи управління підприємством. Розкрито сутність, зміст та особливості маркетингових комунікацій у контексті сучасних умов господарювання. Узагальнено методичні підходи до аналізу та оцінювання маркетингових комунікацій, включаючи традиційні та цифрові інструменти, які дають змогу комплексно оцінити ефективність комунікаційної діяльності підприємства. Проаналізовано практичний досвід реалізації успішних маркетингових комунікацій у вітчизняних та зарубіжних компаніях. Проведено дослідження системи маркетингових комунікацій підприємства легкої промисловості. Здійснено аналіз його економічних показників, особливостей формування комунікаційної політики та оцінювання її ефективності. Використано якісні та кількісні методи оцінки, що дозволило визначити результативність окремих інструментів комунікацій, виявити проблемні аспекти та окреслити їх вплив на загальну ефективність управління підприємством. На основі проведеного аналізу визначено ключові сильні та слабкі сторони комунікаційної діяльності. Обґрунтовано напрями удосконалення маркетингових комунікацій підприємства, сформовано ефективну стратегію комунікаційної політики із врахуванням структурних особливостей підприємства, сучасних ринкових тенденцій та поведінки споживачів. Запропоновано модель омніканальної комунікаційної системи та інтеграції інфлюенсер-маркетингу, що сприятиме забезпеченню ширшого охоплення аудиторії, зростанню впізнаваності бренду та підвищенню конкурентних переваг. Проведено оцінку економічної ефективності впровадження запропонованих заходів. Практична цінність роботи полягає в розробці рекомендацій щодо удосконалення системи маркетингових комунікацій, які можуть бути безпосередньо впроваджені на підприємстві легкої промисловості в умовах цифрової трансформації.
Keywords: маркетингові комунікації; комунікаційна політика; ефективність комунікацій; стратегія комунікацій