Самостійні заняття фізичними вправами як складова частина процесу фізичного виховання в повсякденному житті студентів закладів вищої освіти - Гриценюк, Роман Анатолійович; Ригун, Марія Геннадіївна; Подолянчук, Інна Сергіївна; Осіпчук, Інна Олександрівна; Чернієнко, Олександр Андрійович; Hrytsenyuk, Roman; Ryhun, Mariya; Podolianchuk, Inna; Osypchuk, Inna; Chernienko, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Обов’язкові заняття з фізичного виховання в закладах вищої освіти не завжди спроможні поповнити дефіцит рухової активності студентів, забезпечити відновлення їхньої розумової працездатності, запобігти захворюванням, що розвиваються на фоні хронічної втоми. Це підтверджує необхідність виконання додаткових самостійних занять фізичними вправами в повсякденному житті студентів ЗВО. У статті подано результати анкетування та опитування щодо самостійних занять фізичними вправами студентів закладу вищої освіти в їхньому повсякденному житті. Підтверджено, що самостійні заняття фізичними вправами виконують певні завдання, серед яких провідне місце належить фізичному вдосконаленню й самовихованню потреб у регулярних заняттях фізичними вправами, умінню застосовувати передові методи та засоби оздоровчої фізичної культури для профілактики захворювань і зміцнення здоров’я за допомогою впровадження фізкультурно-оздоровчих заходів. До основних форм самостійних занять відносять ранкову гігієнічну гімнастику, виконання фізичних вправ протягом дня, у тому числі й зорову гімнастику та самостійні заняття фізичними вправами в місцях проживання. Отримані результати свідчать про дуже низький рівень виконання студентами ранковогігієнічної гімнастики й загартування. Близько третини опитаних студентів займаються самостійно фізичними вправами в місцях проживання. Серед найпопулярніших занять – волейбол, оздоровчий біг, футбол, відвідування тренажерного залу в юнаків та аеробіки в дівчат. До занять, які відвідує незначна кількість опитаних студентів, належать плавання, лакрос, йога, легка атлетика й спортивні танці. Compulsory physical education classes in higher educational institutions are not always able to compensate for the lack of physical activity of students, to ensure the restoration of their mental performance, to prevent diseases that develop amid chronic fatigue. This confirms the need for additional independent exercising in daily life of students of the higher educational institution. The article presents the results of a survey and a survey on self-study of physical exercises by students of the higher educational institution in their daily lives. It is confirmed that independent physical exercising performs certain tasks, among which the leading place belongs to physical improvement and self-education needs for regular physical exercise, the ability to apply advanced methods and means of recreational physical culture for disease prevention and health promotion through the introduction of physical education and recreational activities. The main forms of self-study include morning hygienic gymnastics, exercising during a day, including visual gymnastics and selfexercise in the places of residence. The results indicate a very low level of students performing morning hygienic gymnastics and hardening. About a third of the students surveyed do their own physical exercises in their places of residence. Among the most popular activities are volleyball, jogging, football, gym visits for boys and aerobics for girls. The classes that are attended by a small number of students surveyed include swimming, lacrosse, yoga, athletics and sport dancing.
Independent Exercising as Part of the Process of Physical Education in Daily Life of Students of Higher Education Institutions
Keywords: фізичне виховання; самостійні заняття; фізичні вправи; студент; заклад вищої освіти; physical education; independent trainings; exercising; student; higher educational institution