Дослідження з української етнопсихології Володимира Яніва - Яблонська, Ольга Василівна; Yablonska, O. V. (Волинський державний університет ім. Лесі Українки, 2006)
Стаття присвячена висвітленню наукового доробку В. Яніва в галузі етнопсихології. Проаналізовано дослідження “Нариси до історії української етнопсихології”, “Психологічні основи окциденталізму” та інші, а також ряд журнальних публікацій. Відтворено специфіку психологічної концепції народності В. Яніва. У статті закцентовано на вагомості релігійності українського народу. Окреслено роль етнопсихологічних спостережень в аналізі ідейно-художніх особливостей творів української класики. The article is devoted to highlighting the academic heritage of ethnopsychology. The research papers “Outlines of the History of Ukrainian Etnopsychology”, “Psychological Foundation of Occidentalism” and the other are analysed. The specificity of V.Yaniv’s psychological conseption of the nation character is recreated. The article lays emphasis on the significance of Ukrainians’ religiousness. The role of ethnopsychological observation in the analysis of ideological and artistic peculiarities of Ukrainian classical works is outlined.
Resedrch of Ukrainian Ethnopsychology by Volodymyr Yaniv
Keywords: етнопсихологія; психологічна концепція народності; окциденталізм; межовість українського буття; ethnopsychology; psychological; conseption of the nation character; Occidentalism; Boundariness of Ukranian existence