Розвиток мовлення дітей раннього віку із затримкою мовленнєвого розвитку - Мельник, Ірина; Melnyk, Irina; Реснянська, Уляна; Resnianska, Ulyana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті акцентується увага на доцільності знання і врахування особливостей формування мовленнєвих умінь у дітей раннього віку в процесі нормального онтогенезу, закономірної динаміки відповідно до фізіологічного, психологічного, емоційного розвитку дошкільників. Висвітлено стан порушеної проблеми в наукових дослідженнях. Підкреслюється, що мовленнєвий розвиток дітей – закономірний процес і важливий чинник розвитку особистості, її соціалізації, пов’язаний із розвитком психіки. Уточнено суть терміну «затримка мовленнєвого розвитку». Наголошується, що відхилення від нормального мовленнєвого онтогенезу можуть пояснюватися різними причинами, передусім нейрофізіологічного та психопедагогічного характеру. Виділяються біологічні та соціально-психологічні чинники порушень мовленнєвого розвитку дітей раннього віку, які детально охарактеризовані у статті. Проаналізовано причини мовленнєвих порушень у дітей із ЗМР. Стверджується, що мовленнєва діяльність тісно пов’язана із спілкуванням дітей, становленням міжособистісних стосунків та участю в предметно-творчій діяльності. Обґрунтовано роль сім’ї, медичного впливу та корекційної роботи логопеда в розвитку мовлення дітей раннього віку із ЗМР. Підкреслюється доцільність вирішення проблеми мовленнєвого розвитку дітей із ЗМР на основі цілісного, синтетичного підходу до розвитку різних сторін діяльності дитини. Визначено перспективи подальших досліджень. The article has a deal with the problem of speech development of early-aged children who have the inhibition of their speech development as an important part of person’s formation and the condition of child’s socialization. The necessity of knowledge and consideration of general conformities of learning language by the pre-school children in the process of normal oncogenes is substantiated in the article. It is accented that the development of child speech is tightly connected with intellectual, psychical emotional development and child cognitive activity. The characteristic of brake and biological social and psychological factors of braking and the reasons of inhibition in early-aged children development is given in the article. There is another very important factor: the speech activity of children is closely connected with their communication and the formation of interpersonal relations and participation in the subject-creative activity. A special attention is paid to the role of families, medical workers and systematical correction work of speech therapists in the process of revelation of early-aged speech inhibition. The conclusion of significance of child speech development in his life, the need of decision this problem on the basis of compete and synthetic approach to the development of different sides of child activity is made in the article. The perspectives of further researches are also determined.
The Development of Early-Aged Children Speech with Development as a Socio-Pedagogical Problem
Keywords: мовленнєвий розвиток; діти раннього віку; соціалізація; затримка мовленнєвого розвитку; speech development; child cognitive activity; socialization; psychological factors