Специфіка моніторингу якості професійної педагогічної підготовки здобувачів освіти - Дурманенко, Оксана Леонідівна; Маковецька, Лариса Олексіївна; Сосницька, Ярослава Сергіївна (Класичний приватний університет, 2023)
Інструментом управління та регулятором якості професійної педагогічної підготовки є своєчасний та об’єктивний моніторинг, який забезпечує організаційно-педагогічні умови організації освітнього процесу та формування професійної компетентності як результату перофесійної педагогічної підготовки. Метою статті є визначення та аналіз специфічних особливостей моніторингу якості професійної педагогічної підготовки здобувачів освіти в університеті. Для досягнення мети необхідним є вирішення наступних завдань: 1. Розкрити зміст поняття професійної педагогічної підготовки здобувачів освіти. 2. Визначити та проаналізувати специфічні особливості моніторингу якості професійної педагогічної підготовки здобувачів освіти в університеті. Методи дослідження: аналіз, синтез, узагальнення. У статті конкретизовано поняття професійної педагогічної підготовки як системи організаційних та педагогічних заходів, які забезпечують формування в особистості професійної спрямованості, системи знань, навичок, умінь і готовності до педагогічної діяльності. Результатом системногопроцесу професійної педагогічної підготовки визначено професійну компетентність. Також зазначено, що професійна педагогічна підготовка забезпечує науково-пізнавальне, суб’єктно – творче, ціннісно-смислове, проєктно-діяльнісне освоєння сутності педагогічної реальності.
Keywords: професійна підготовка; професійна педагогічна підготовка; моніторинг; здобувач освіти; 37.014.6:378