Образ «політичного конфлікту»: семантичні універсалії оцінювання в індивідуальній свідомості студентської молоді - Вірна, Жанна; Virna, Zhanna (Lesya Ukrainka Eastern European National University, 2014)
У статті конкретизовано концептуально-методологічні аспекти вивчення образу політичного конфлікту в межах психосемантичних засобів індивідуальної свідомості студентської молоді. Окреслено центральні положення щодо структуризації сфери свідомості у вигляді образу світу як інтегрованого образу усіх сукупностей діяльності людини, які вона актуально реалізує як суб’єкт індивідуальної активності. Отримані результати семантичної репрезентації понять «політичного конфлікту» та «реального політичного конфлікту» досліджуваних студентів методом знаходження семантичної універсалії сукупності стійких і схожих оцінок дає змогу виділити такі його значущі ознаки: модель суб’єктивного образу «політичного конфлікту» складають такі параметри як «раціональний», «відкритий», «активний», «небезпечний»; модель суб’єктивного образу «реального політичного конфлікту» складають такі параметри як «суперечливий», «агресивний», «аморальний», «закритий». Досліджені семантичні конструкти образу «політичного конфлікту» та образу «реального політичного конструкту» суттєво відрізняються між собою, що пов’язано з особливостями зміни ставлень студентів до змісту політичного конфлікту у зв’язку з реальним когнітивно-емоційним навантаженням у переживанні реальних політичних колізій сьогодення. The paper is focused on the study of the political conflict image from the perspective of psychosemantics. The integral psychosemantic approach to the political conflict allowed establishing semantic universals viewed as students’ evaluation of the conflict’s image. Among the parameters were active, dangerous, open, rational, moral, close, aggressive, etc. The results of the students’ semantic space study through the semantic differential showed that the semantic constructs of “political conflict” image as reflected in the minds of the students, and “real political conflict” image are different, since the reality is able to change their cognitive interpretation and emotional attitude.
The Image of Political Conflict: Evaluation Semantic Universals in Students’ Individual Mind
Keywords: індивідуальна свідомість; образ світу; семантичні універсалії; образ «політичного конфлікту»; образ «реального політичного конфлікту»; студентська молодь; individual mind; world image; semantic universals; political conflict image; real political conflict image; student youth