Становлення та поділ п’ятидесятницьких напрямів в Україні у ХХ ст. - Дмитрук, Ігор; Dmytruk, Igor (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Українське п’ятидесятництво – це вагома частина християнського суспільства України. Воно посідає важливе місце в розвитку української державності, однак, як і інші християнські конфесії нашої країни, не є чимось єдиним, бо розділене на велику кількість течій та груп. Українські п’ятидесятники, як і світове п’ятидесятництво загалом, прагнуть до централізації й утворення єдиного союзу, незважаючи на те, що така єдність практично неможлива, адже в самій цій християнській течії є вчення про помісні церкви. Саме тому багато п’ятидесятників проти централізованих союзів. Однак сьогодні у світі існує велике об’єднання цієї течії, Асамблея Бога, членами якого є 150 мільйонів християн світу. Найбільший український союз Церков християн віри євангельської теж належить до цього співтовариства.
The Formation and Separation of Pentecostal Trends in Ukraine in the Twentieth Century
Keywords: мурашківці; murashkivtsi; воронаєвці; voronaievtsi; шмідтівці; shmidtivtsi; Асамблея Бога; Assembly of God; 213.49