Модуси часу у структурі ліричних творів Т. Шевченка - Лавринович, Лілія; Lavrynovych, Liliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті досліджено темпоральний аспект поезії Т. Шевченка, проаналізовано її особливості, пов’язані з уживанням часових модусів. Висловлено думку, що тричленна структура зображення часу в ліриці Т. Шевченка, яка проявляється в коловому русі через різні його модуси (минуле – теперішнє – майбутнє), є наслідком циклічної структури часовідчуття автора, суголосної фольклорній традиції. Проаналізовано аспекти зображення сакрального / ідилічного та профанного часу в поезії Т. Шевченка.In the article, the temporal aspect of T. Shevchenko’s poetry has been researched and its peculiarities connected with the usage of time modi have been analyzed. It has been also suggested that the threenominal structure of time depiction in the lyrics of T. Shevchenko, which is visualized in the circular motion through its various modi (past – present – future), is the result of cyclic structure of the author’s temporal sense, consonant folk tradition. The aspects of sacral/idyllic and profane time image in T. Shevchenko’s poetry have been analyzed.
Time Modi in the lyrical works of T. Shevchenko
Keywords: лірика; модуси часу; циклічний час; сакральний та профанний час; фольклорна та християнська традиція; lyrics; time modi; cyclical time; sacral and profane time; folk and Christian tradition